top of page
Търсене

Три съвета как да помогнем на сърцето си още днес

Едно сърце носим, затова трябва да се грижим за него отговорно и ежедневно.


Разбира се, повечето хора се сещат за сърцето си, когато вече е късно, когато вече имат проблем и трябва да се лекуват. Истината е, че ако си създадем полезни навици и започнем да се грижим за здравето си още млади, то от своя страна ще ни се отблагодари в дългосрочен план. В следващите редове сме подбрали полезни съвети, които да усилят и защитят сърцето ви, както и цялостното физическо благосъстояние.


Преди за започнем, искаме да ви посъветваме, както съветват нашите кардиолози от “Кардиолайф”: “нищо лошо не се случва със сърцето за един ден, така и нищо добро, затова, грижата за най-важния мускул трябва да е ежедневна”.


Това беше важно да се напише, защото понякога ни писва да поддържаме тялото си - на всеки му се е случвало да не си измие зъбите една вечер - но създадем ли си лоши навици в ежедневието, тръгваме по път, който може да се окаже изключително стръмен наобратно. Затова мислете за здравето си ежедневно, действайте в негова полза също толкова често и не забравяйте - сърцето е мускул, затова не трябва да го оставяме да мързелува или да се храни зле.





Храната. Няма как да не започнем с това, защото повечето хора, които страдат от болно сърце са го получили от лоши калории. Балансираното хранене е голямо предизвикателство, защото нашата българска кухня е определено фокусирана върху червеното месо, солените деликатеси и твърдия алкохол. Но, ако може да направите едно нещо днес, нека бъде това: ограничете месото и намалете солта. От друга страна полезната храна за сърцето се крие в суровите ядки, плодовете, зеленчуците, рибата и пълнозърнестите брашна. Към тях добавете и полезни витамини и минерали за сърцето, като Омега 3, Магнезий, витамин D и Калий.


Спортът. След като подобрихте диетата си, време е да обърнете внимание и на движението. “Здрав дух в здраво тяло” казват хората, но ние от “Кардиолайф” ще добавим “за здраво сърце”. Искаме да ви вдъхновим за движение, което да спомогне за поддържането на здравото ви сърце. Може да се посветите на различни видове спорт, които ще спомогнат за правилната работа на сърцето ви:


  • кардио - чрез кардио тренировка вие ще подобрите циркулацията, която е пряко свързана със здравословните нива на кръвно налягане. Но също така, отделяйки ежедневно по 30-тина минути за аеробика, ще подобрите сърдечната работа и ще се предпазите от диабет тип 2. Тази тренировка може да бъде колело, тичане, плуване (особено препоръчително), тенис и други подобни спортове;

  • фитнес - трансформацията на мастна тъкан в мускулна спомага за понижаването на нивата на холестерол, което означава, че добавяйки 1-2 тренировки с тежести в седмицата ще помогнете на тялото си значително. Но може и да не посещавате фитнес - лицеви опори, набирания и клекове също ще свършат идеална работа.


Стресът. На последно място ще ви посъветваме да внимавате с този невидим, но определено опасен злодей. Все още няма достатъчно проучвания, пряко свързващи стреса и сърдечните проблеми, но косвената връзка е съвсем очевидна. Стресът подтиква хората към нездравословно хранене, особено към изключително сладки или солени изделия. Също така, стресът може да накара човек да посегне към твърдия алкохол, цигарите или по-лошо. Ние съветваме да внимаваме със стреса и да го контролирате, като практикувате медитация, йога или друго релаксиращо занимание. Всъщност, по 10-15 минути пълна тишина и осъзнато дишане са добро начало да надвиете този вечно присъстващ фактор.


В заключение, казаното тук ще ви помогне да подобрите и подсигурите сърцето си, но също така съветваме да започнете регулярни прегледи при кардиолог. "По-добре е да избегнем болест, отколкото да я лекуваме". За гражданите на Ловеч и Варна “Кардиолайф” е разумното решение за регулярни прегледи на сърцето. Разполагаме с първокласни диагноститици, които ще ви изслушат и вземат предвид всички определящи фактори за едно здраво сърце. А, ако се чудите кога е правилно да започнете с подобни прегледи, съветваме:


  • кръвно налягане - след 20-годишна възраст, на всеки 2 години;

  • нива на холестерол - след 20-годишна възраст, на всеки 4-5 години;

  • процент подкожни мазнини - след 20-годишна възраст, всяка година;

  • пълна кръвна картина - след 20-годишна възраст, на всеки 1-2 години.


Надяваме се тази статия да е била полезна. При въпроси, свържете се с нас и ще отговорим на всичко, което ви интересува, свързано с вашето здраво сърце.


bottom of page